Różne rodzaje miodów – miód borówkowy

Różne rodzaje miodów – miód borówkowy

Miód borówkowy – co o nim wiemy?

Niewiele osób słyszało chyba o miodzie borówkowym. Jednak taki istnieje i jest produkowany w Polsce na plantacji borówki na Lubelszczyźnie. Pszczoły, które pozyskują pyłki w warunkach naturalnych produkują ten unikatowy produkt. Mylne będzie uznanie, iż będzie to fioletowy nektar, który przypomni zabarwieniem te wyjątkowo smaczne owoce. Miody pozyskujemy z kwiatów, nie owoców. Dlatego miód borówkowy będzie ciemnozłocisty jak większość miodów naturalnych. Właściwości tego miodu są wyjątkowe. Wspomaga organizm w zwalczaniu infekcji dróg oddechowych. Może być też stosowany profilaktycznie w okresie zimowym, jako ochrona przed przeziębieniem i grypą. Miód można spożywać w swojej naturalnej formie lub dodawać do herbaty. Taka zimowa herbata z miodem ma doskonałe właściwości rozgrzewające. Miód borówkowy jest także uznawany za naturalny antybiotyk i ochrona przed chorobami nowotworowymi. Słodki smak miodu jest wspaniałym rarytasem także dla dzieci. Kanapka z miodem to idealna opcja na śniadanie. 

Krystalizowanie miodu – co oznacza?

Miód naturalny to skarbnica witamin i substancji, które wspomagają organizm w prawidłowym funkcjonowaniu. Zawiera minerały i cukry, które są istotne w zbilansowanej diecie. Miody mają walory smakowe, zapachowe i liczne właściwości zdrowotne. Niestety są produktami, które masowo są podrabiane. Sztuczny miód nie ma nic wspólnego z bogactwem, jaki daje spożywanie prawdziwego miodu z polskiej pasieki. Tylko pszczoły pozyskujące pyłki w warunkach naturalnych mogą zapewnić prawdziwy miód. Warto pamiętać, że naturalny miód potrafi się skrystalizować. Jeśli nie następuje takie zjawisko, to mamy do czynienia z produktem sztucznym. Ludzie rozkoszują się lejącym miodem, dlatego na wielu sklepowych półkach taki właśnie można spotkać. Poza walorami smakowymi nie ma jednak nic więcej do zaoferowania. Jeśli więc zależy nam na leczniczych właściwościach miodu, trzeba poszukać taki, który pochodzi z polskiej pasieki nieingerującej w życie pszczół. 

+0