Miód spadziowy – z drzew iglastych i liściastych

Miód spadziowy – z drzew iglastych i liściastych

Chcąc dowiedzieć się, czym jest miód spadziowy, w pierwszej kolejności należy wyjaśnić, co to jest spadź. To lepka i słodka ciecz, zwana inaczej rosą miodową, która pojawia się w postaci kropel na gałęziach i liściach niektórych gatunków drzew zarówno iglastych, jak i liściastych. W przypadku tych pierwszych spadź występuje na jodłach, świerkach, modrzewiach, a także rzadziej na sosnach i tui. Miód spadziowy ze spadzi liściastej natomiast pszczoły pozyskują z takich drzew, jak akacja, brzoza, lipa, klon, topola, wiąz, czereśnia, dąb, wierzba, buk, jawor czy leszczyna. Do produkcji miodu kwiatowego pszczoły wykorzystują nektar zebrany z kwiatów, jednak miód spadziowy powstaje wyłącznie ze spadzi. Wyjątek stanowi miód spadziowo-nektarowy. Na stronie internetowej Krolewskie-miody.pl znajdziesz jodłowy miód spadziowy otrzymany w 90% z jodły oraz 10% domieszki spadzi z innych drzew iglastych, takich jak świerk, sosna i modrzew.

Jak smakuje miód spadziowy?

Ta odmiana miodu ma goryczkowy, lekko korzenny, żywiczny posmak i słodki aromat. Zapach wyrobu pszczelego ze spadzi jest dosyć silny, kojarzy się zazwyczaj z igliwiem i żywicą. Miód spadziowy ma ciemną barwę i ulega krystalizacji do drobnych lub średnie wielkości grudek. Właściwości tej odmiany miodu sprawiły, że cieszy się obecnie wciąż rosnącą popularnością wśród miłośników naturalnych produktów prozdrowotnych oraz amatorów słodkich wypieków. Miód spadziowy reguluje przemianę materii, sprawdzi się w leczeniu chorób przewodu pokarmowego, serca, naczyń krwionośnych oraz nerek. Jest też powszechnie stosowany podczas dolegliwości górnych dróg oddechowych towarzyszących m.in. przeziębieniu organizmu – łagodzi kaszel i działa wykrztuśnie. Jego właściwości przeciwzapalne sprawdzą się w walce z grypą, zapaleniem płuc itp. Miód spadziowy naturalnie ulega krystalizacji po ok.2–3 tygodniach. Nie wpływa to jednak na jego prozdrowotne właściwości. Warto dodać jedną łyżeczkę miodu do herbaty każdego dnia, by profilaktycznie zadbać o swoje zdrowie.

+0